Ga mee op zoek naar een schat, een tot de verbeelding sprekend theater, harnassen en jachttaferelen in de kastelen van Chimay, Lavaux-Sainte-Anne, Burcht Reinhardstein en Vêves.

Sierlijk theater in het kasteel van Chimay

Ontdek de geschiedenis van het Kasteel van Chimay© WBT - J.L. Flémal

Pal langs de oude Romeinse heirbaan die de vallei van de Viroin volgde, verscheen eind 9e eeuw een eerste versterking bovenop een rotsachtige uitloper. Meer zelfs: archeologische opgravingen tonen aan dat binnenin de kasteelmuren ook een kerk stond. Na verschillende belegeringen werd het kasteel in de 19e eeuw hersteld en in 1935, na een brand, opnieuw heropgebouwd in Hendrik IV-stijl.

Binnenin tref je er een tot de verbeelding sprekend theater aan dat plaats biedt aan 200 toeschouwers. Met zijn prinselijke loge, gouden stucwerk en sierlijke zijbalkons heeft het veel weg van de theaterzaal die Lodewijk XV in het Franse kasteel van Fontainebleau installeerde. Neem plaats in de roodfluwelen stoeltjes en laat je overdonderen door een audiovisueel spektakel.

Het interactieve bezoek leidt je verder door de luisterrijke entree, de portrettenzaal, de wintertuin, de intieme kapel onder zijn bakstenen gewelven en een wapenzaal vol zwaarden en harnassen.

Jachttaferelen in het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne

Wat in de 15e eeuw begon als een versterking om de grens met het hertogdom Luxemburg te bewaken, ontspoorde in de 17e eeuw tot een lustslot toen Ridder Jacques Renard de Rouveroit zijn intrek nam in het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne. Bovenop de middeleeuwse hoektorens verschenen ajuinvormige daken, de schietgaten werden afgewisseld met banden en pilasters in renaissancestijl. 

Vandaag kan je het kasteel van de kelder tot de zolder op eigen houtje verkennen. De 32 gemeubelde kamers vertellen het verhaal over de heren van Lavaux en het landelijke leven in de Famenne. Op de eerste verdieping prijkt een indrukwekkende collectie opgezette dieren in het natuur- en jachtmuseum. Kinderen kunnen zich tijdens het bezoek vermommen en een schat zoeken.

©  Denis Erroyaux

Ook buiten de kasteelmuren kom je aan je trekken. Tijdens een korte wandeling doorkruis je de moeraslanden, een ecologisch gebied dat helemaal heraangelegd is zoals het Famense landschap er eind 19e en begin 20e eeuw bij lag.

De hoogste hoogteburcht (en waterval) van België

Bovenop een rotspunt balanceert Burcht Reinhardstein, een hoogteburcht met meer dan 650 jaar op de teller. Hij domineert het dal van de Warchedal en was tijdens de middeleeuwen de thuishaven van Reinout van Weismes, de families Nesselrode, Nassau en Metternich. De ridderzaal, de kapel en woontoren zijn volledig bemeubeld alsof de laatste bewoner hier net zijn hele hebben en houden heeft achtergelaten. Maar schijn bedriegt.

De Franse revolutionairen verjoegen de graaf van Metternich en lieten het gebouw verkommeren. Het duurde tot 1969 vooraleer de hele burcht van kop tot teen heropgebouwd werd. Tijdens een rondleiding kan je je vergapen aan de wandtapijten, schilderijen en wapenuitrustingen.

© WBT - Denis Erroyaux

En voor het allemaal bekend voorkomt: dat kan. Verschillende opnames van de jeugdserie 'Het Huis Anubis' zijn hier ingeblikt.

Volg je de 7 kilometer lange wandeling, dan hangt de hoogstgelegen burcht van het land als een schaduw boven je klimpartij. De steile paden loodsen je langs het kasteel, het meer van Robertville en de ‘Nez de Napoléon’, het panoramapunt bij uitstek boven de vallei van de Warche. Parkeer aan de dam van Robertville en volg de bordjes met groene rechthoek. De waterval van Reinhardstein is trouwens een ommetje waard: met zijn 60 meter verval is hij de hoogste waterval van België.

Op zoek naar de Heilige Graal in het kasteel van Vêves

©  WBT - I. Monfort

Kantelen zijn verdwenen, puntdaken toegevoegd en schietgaten vergroot tot vensters, maar in essentie behield het kasteel van Vêves zijn middeleeuwse looks. Sinds de 12e eeuw is het eigendom van de familie Beaufort en dat is vandaag niet anders. Het kasteel is de residentie van graaf Hadelin de Liedekerke Beaufort, maar hij gooit zijn voordeur ook open voor nieuwsgierige bezoekers.

Het kasteel lijkt wel weggelopen uit een sprookje en staat dan ook geboekstaafd als een van de knapste middeleeuwse kastelen van het land. Kinderen hoeven zich er niet te vervelen. Tijdens het bezoek verkleden ze zich als ridder of prins en gaan ze op zoek naar de schat: de Heilige Graal.

Dit vind je misschien ook leuk

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden