Het kasteel van Freÿr en Amay zijn twee vroege voorbeelden van de Maaslandse renaissancestijl die vanaf de 16e eeuw het prinsbisdom Luik overspoelde.

Versailles in het klein

Wanneer je het onthaal binnenstapt van het kasteel van Freÿr, waan je je heel even in een Italiaans palazzo door de fresco's en geschilderde jachttaferelen van Frans Snyders. Maar je staat wel degelijk naast de Maas, namelijk in de oudste vleugel van het kasteel van Freÿr. De adellijke familie de Beaufort-Spontin waagde zich eind 16e eeuw als een van de eersten aan de Maaslandse renaissancestijl voor hun nieuwe optrekje. In de 17e eeuw werd hun bouwwerk verder uitgebreid met drie nieuwe vleugels waarmee het zijn bijnaam 'het Versailles aan de Maas' verdiende.

©  WBT - J.L. Flémal

De Franse zonnekoning Lodewijk XIV zal zich snel in zijn sas gevoeld hebben toen hij in de zomer van 1675 in het kasteel van Freÿr neerstreek. Het werd zijn hoofdkwartier tijdens de belegering van Dinant. Vanuit zijn slaapkamer heb je zicht op de Maas en de royale renaissancetuinen waarin je urenlang kunt verdwalen. Letterlijk. Langs de oevers tel je acht kleine doolhoven waar dames hun hofmakers konden ontvluchten. 

De tuinen van Freÿr prikkelen al je zintuigen: je hoort er het geklater van fonteinen, snuift er de geur op die de 350 jaar oude sinaasappelbomen verspreiden en ziet oranjerieën, waterperkjes en tot kandelaars getrimde lindebomen.

Een kasteel vermomd als dambord

Ontdek het Kasteel van Jehay, een mooi voorbeeld van Maasrenaissance© WBT - David Samyn

Een echt bastion van de zeldzame Maaslandse renaissancestijl vind je in het Luikse Amay. In de 16e en 17e eeuw ontbond het adellijke geslacht de Mérode hier zijn duivels en plantte er het L-vormige kasteel van Jehay met twee plompe torens als kers op de taart. De gevels zijn afwisselend opgebouwd uit kalksteen en bruine zandsteen wat het de aanblik biedt van een dambord. 

Ook de laatste bewoner van het kasteel, graaf en beeldhouwer Guy van der Steen, liet zich niet onbetuigd. Hij gaf de tuinen rond zijn kasteel halfweg 20e eeuw hun Italiaanse renaissancetoets en parkeerde er zijn zelfgemaakte bronzen beelden van nimfen.

Bovendien was van der Steen een verwoed verzamelaar. Hij bracht zijn snuisterijen zoals een doodskop, schilderijen, meubels, zilveren potjes en een opgezet mensenhoofd onder in een heus curiositeitenkabinet. Zijn burleske collectie ligt tijdelijk opgetast in de bijgebouwen aangezien het kasteel zelf momenteel wordt opgeknapt.

Dit vind je misschien ook leuk

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen

Downloaden
Brochures

Brochures

Uit in Wallonië en de Ardennen 2021
Downloaden