pdf

Het arboretum Lenoir: 3000 boom- en plantensoorten

  • Arboretum
  • Natuurreservaat/-ruimte

Het arboretum bezit een indrukwekkende en gevarieerde collectie bomen en struiken. Het werd in de jaren '30 ontworpen door Robert Lenoir en herbergt 29 bomen die Belgisch kampioen werden en de grootste omtrek hebben die vandaag in België voor hun soort bekend is. Bij het beheer staan milieu en natuur centraal.

De naald- en loofbomen worden omgeven door de Ourthe en gaan op in een rustig sfeertje. Het arboretum bezit een dendrologische collectie van meer dan 300 soorten en cultivars van over de hele wereld en strekt zich uit over een oppervlakte van 22 hectare waarin je weilanden, bossen en vochtige zones vindt. De vaakst voorkomende soorten zijn: de esdoorn, de kardinaalsmuts, de lijsterbes, de rododendron, de eik, de kerselaar,...

De natuur staat centraal

Het domein wordt beheerd door de directie van de Espaces verts du Service Public de Wallonie (SPW-DGO3). Zij geven de voorkeur aan een ecologisch bestuur waarbij de natuur vrij spel heeft en waarbij geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden. Ze bevorderen de spontane flora, zetten in op het behoud van foerageerinsecten en willen verschillende vogels en andere dieren een schuilplaats bieden.

Een rustige sfeer

Het arboretum werd in de jaren '30 ontworpen door de heer Lenoir en sindsdien al staat er een watermolen die op gang wordt gebracht door een klein kanaal van de Ourthe. Beetje bij beetje zijn kleine eilandjes ontstaan die het gebied een buitengewone charme geven en het ook nu nog kenmerken. Doordat de heer Lenoir meer zorg aan de dag legde voor het verzamelen van zeldzame exotische boomsoorten dan voor de indeling ervan, of het aanpakken van de structuur van het gebied, heeft het arboretum zijn eigen wilde karakter gekregen. 

Prijs

Gratis
Groep: maximum 25 personen.
Duur van het bezoek: 1.30 uur.

Informatie over de wandeling

Duur

Minimumduur1:00
Maximumduur8:00

Diensten/Faciliteiten

Diensten

  • Bibliotheek of documentatiecentrum

Voorzieningen

  • Cafetaria
  • Parking autocar
  • Parking

Dieren

    Huisdieren toegelaten
    Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.