pdf

De Famenne | Fietstochten in Wallonië

  • De Famenne | Fietstochten in Wallonië
  • Fietstocht - natuur - Wallonië
  • Saint-Etiennekerk Waha - Glasraam - Fietstocht
  • Saint-Etiennekerk Waha - Glasraam - Fietstocht
  • Mountainbiketocht

Dit circuit laat je de typische landschappen van de Famenne ontdekken, zoals het plateau van le Gerny, een uitgestrekte landbouwvlakte. 

We vertrekken aan het Maison du Tourisme en profiteren van de mooie stadsvernieuwing die veel aandacht heeft voor fietsers.

Naast het knooppuntennetwerk dat verdeeld is over de stad, mag Marche-en-Famenne uitpakken met prachtige fietspaden, zoals dat van de Boulevard du Nord.

Wij verlaten vrij snel de stad en trekken naar Waillet, in het hart van de depressie van de Famenne. Iets verder zien we tal van opmerkelijke gebouwen langs het parcours, onder meer in Aye: een kasteelhoeve, een klein kasteeltje, de Tavys boerderij … De Famenne heeft ook een rijk gebouwenerfgoed.

We fietsen noordwaarts door een streek die echt mooi is onder de zomerzon. In Humain zien we op het plateau van le Gerny in het oosten de heuvels van de Ardennen en in het westen deze van de Condroz: het lijkt wel alsof we op een ruggengraat staan.

Op het einde van het parcours moet je even halt houden bij de Saint-Etienne Kerk van Waha, een bijzonder romaans gebouw dat opgenomen is als ‘belangrijk erfgoed’ van Wallonië. Binnen ontdek je het geweldige kleurenspel van de gebrandschilderde ramen die gerealiseerd werden door de kunstenaar Jean-Michel Folon.

Goed om te weten!

‘Les circuits cyclo des Cimes Ardennaises’ bieden ieder jaar lussen van 56 tot 204 km met vertrek in Marche en bestemd voor ervaren fietsers – Georganiseerd door de vzw Les Cyclo de la Famenne.

Praktisch

Type route

Verkeersluwe wegen en RAVeL.

Type fiets

STB (Sport & Touring Bike).

Moeilijkheidsgraad

Een parcours zonder moeilijkheden door het platteland van Marche-en-Famenne. Opgelet wanneer u de rijksweg N86 oversteekt om naar Waha te gaan.

Kinderen

Vanaf +/- 8 jaar.

Vertrek

Aan het Maison du Tourisme (knooppunt 27), volg de richting knooppunt 104.

Bewegwijzering

Volg de knooppunten 104, 103, 110, 109, 107, 32, 31. Verlaat het netwerk en fi ets rechtdoor naar de N86. Steek de weg over en volg hem 100 m naar links. Aan de verkeerslichten slaat u rechtsaf in de richting van Waha (fi etspad). Links van de kerk volgt u de richting Marche-en-Famenne via de Rue du Bondeau. Fiets naar knooppunt 30 via de Rue Saint-Esprit rechts (net nadat u over de N4 bent gepasseerd). Terugkeer naar het Maison du Tourisme via de knooppunten 25, 24 en 27.

Parking

Maison du Tourisme - Place de l’Etang 15 - 6900 Marche-en-Famenne.

Informatie over de wandeling

Moeilijkheidsgraad

Gemakkelijk

Lengte

Minimumafstand18 Km

Duur

Minimumduur2:00

Organisatoren

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.