Napoleon, Waver 1815, herbeleef de slag. Historische reconstructie

flag
  • Napoléon, Wavre 1815, revivez la bataille. Reconstitution historique
  • Folklore en traditie
Van zaterdag 01 tot 02 juli 2017.

Op hetzelfde moment van de Slag van Waterloo, was er een andere die de naam "Vergeten slag" draagt. Herbeleef hem in Waver op 1 en 2 juli 2017.

Een 600-tal participanten, leden van verschillende Belgische, Franse, Nederlandse, Duitse en Britse militaire groepen, laten ons de verschillende fases van deze slag herbeleven.Enkele gebouwen en bouwkundige elementen vormen de laatste getuigen, te weten:

 

  • De Pont du Christ
  • De pilaar van de Saint-Jean-Baptistekerk die nog zichtbare sporen draagt
  • Het kasteel van Bawette, het hoofdkwartier van Generaal von Thielmann en later van Maarschalk Grouchy.


Elk jaar tijdens het 1ste weekend van juli herdenkt de stad Waver dit evenement en het Huis voor toerisme van de Brabantse Ardennen organiseert een tentoonstelling die een aspect belicht van de Napeolontische legende tot het einde van de maand.

Een streepje geschiedenis

Op 18 en 19 juni 1815 zijn de Fransen (onder het bevel van Maarschalk Grouchy) en de Pruisen (onder het bevel van Generaal von Thielmann) in een dodelijk strijd verwikkeld die beslecht worden in het voordeel van de keizerlijke troepen.Op 18 juni 1815 stonden tijdens de slag van Waver drie Franse legerkorpsen aangevoerd door Maarschalk Grouchy tegenover één Pruisische achterhoede.

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de organisatoren van het evenement dat je interesseert.