pdf

Kasteel van de Vrede in Fleurus

  • Kasteel
  • Bouwkundig erfgoed

In het Kasteel van Vrede, nu het gemeentehuis van Fleurus, heeft Napoleon de nacht van 16 op 17 juni 1815 doorgebracht, na de slag bij Ligny. Het kasteel dateert uit het begin van de 19de eeuw en is na renovaties bijna weer in originele staat hersteld.

Het Kasteel van de Vrede is een elegant gebouw in klassieke stijl dat dateert uit de late 18de eeuw. Het kasteel kijkt uit op een klein park en is opgetrokken in baksteen en kalksteen.

Vandaag verleent het onderdak aan een aantal diensten van het gemeentebestuur.

Enkele minuten met de Keizer

Fleurus biedt je aan om enkele minuten door te brengen in de kamer waarin Napoleon verbleef. Door de scenografie lijkt het alsof Napoleon de kamer nog maar net verlaten heeft.

Enkele dagen voor de Slag bij Waterloo

De Keizer behaalde met een leger van 120 000 mannen zijn laatste overwinning op de vlaktes rond Fleurus, in Ligny.
Op de avond van 16 juni trekt Napoleon zich terug in het Kasteel van de Vrede. Napoleon, abnormaal passief, geeft geen enkel bevel en het Pruisische leger van Blütcher kan zich aansluiten bij de troepen van Wellington.

Twee dagen later, op 18 juni 1815, vond de Slag bij Waterloo plaats.

Prijs

Groep

€ 25

Individueel

€ 2
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.