pdf

Kasteel van Cartier

  • Kasteel
  • Bouwkundig erfgoed
Het kasteel van Marchienne staat waar de Samber en de Eau d'Heure samenvloeien. De gebouwen in natuursteen en gekleurde baksteen hebben een L-vormig grondplan. Momenteel herbergt het kasteel de gemeentelijke bibliotheek. In het begin van de 17de eeuw laat de familie Honoré een kasteel bouwen op de plaats van een oud landgoed. Het kasteel komt achtereenvolgens in handen van de families Briffoz, Crissegnée en de Wal. In 1695 wordt het kasteel gekocht door Guillaume Bilquin, die de eigendom verfraait. Zijn wapenschild prijkt nog altijd op de inkompoort. Zijn dochter, Marie-Agnès Bilquin, huwt met Jean-Louis Cartier. Het landgoed gaat over naar het geslacht van de Cartier. Het kasteel, in 1932 door brand geteisterd, wordt in 1938 door de gemeente Marchienne-au-Pont gekocht.
Bezoek: enkele aan de buitenkant.
Inlichtingen: Dienst voor Toerisme, Avenue Mascaux 100, 6001 Marcinelle - tel: 071/86 61 52 - fax: 071/86 61 57.
Bereikbaar: Autostrade E42, vervolgens R3, afrit Fontaine-l'Evêque, richt. Marchienne (place Albert Ier) / Trein: Marchienne-au-Pont / Bus: 73, 75 / Metro: (vanaf Charleroi) 88, 89.

Diensten/Faciliteiten

Diensten

  • Bibliotheek of documentatiecentrum
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.