pdf

De schandpaal met lantaarn van Braine-le-Château is uniek

  • Monument

De schandpaal heeft bovenaan een lantaarn en is gemaakt van blauwe steen. Door zijn grootte, vorm en het amulet onder de lantaarn is de schandpaal uniek in Europa.

De schandpaal werd in 1936 geklasseerd als historisch monument en valt op door zijn ouderdom (in 2021 wordt hij 500 jaar!) en zijn in Europa uitzonderlijke typologie.

Een gerechtelijke straf

De schandpaal was tijdens het Ancien Régime de plek waar de hoge jurisdictie veroordeelden publiekelijk tentoonstelde. De paal is een getuige van het herenrecht en werd in 1521 op het dorpsplein opgericht door Maximiliaan de Hornes. Bovenop de schandpaal, die uit blauwe steen gemaakt werd, staat een lantaarn. Door zijn grootte en door het amulet onder de lantaarn is de schandpaal uniek in Europa. Hij is gebouwd in Brabantse laatgotische stijl en zal binnenkort gerestaureerd worden.

 

 

Prijs

Rondleidingen via "Le Petit Tour": volwassenen € 5, jonger dan 18 jaar € 3, artikel 27: € 1. Groepen van minium 10 personen of forfait 10 prsonen.

Informatie over de wandeling

Duur

Minimumduur0:10
Maximumduur2:30

Diensten/Faciliteiten

Diensten

  • Rondleiding voor groepen

Voorzieningen

  • Toegankelijkheid
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.