pdf

De Ducasse van Ath, de Reuzen dansen in Wallonië

  • Folklore en traditie
Evenement gepland voor de maand augustus 2020
De data en het programma kunnen wijzigen.

De Reuzen van Ath dansen opnieuw voor de Ducasse in hartje Wallonië. Ontdek de folklore uit de streek van Ath in augustus.

De Ducasse van Ath, erkend als immaterieel erfgoed van de mensheid door de UNESCO is er zoals elk jaar opnieuw tijdens het 4e weekend van augustus.

Ath

Ath ligt op een 20-tal km van Mons, in de provincie Henegouwen, en heeft een van de meest beroemde folkloristische evenementen in België dankzij de Ducasse.

Geschiedenis

De oorsprong van de Ducasse ligt in de 15de eeuw en stelt de beroemde reuzen van Aat in de schijnwerpers: de fameuze Gouyasse (Goliath) is daarbij de koning van het feest.

Nadat hij in een stoet zijn bevallige verloofde voor het altaar van de St-Julien kerk heeft gebracht, gaat hij op zaterdagmiddag de strijd aan met de minuscule David. Na het gevecht wordt de traditionele "mastelles"-taart of "Gouyasse"-taart (een soort bitterkoekjestaart) gegeten.

De volgende dag trekt de spectaculaire folkloristische optocht, vergezeld van de zeven reuzen, te midden van een mensenmassa door de stad Ath.

Ontdek ook de andere Belgische sites die door de UNESCO werden erkend: 

Openingstijden

Evenement gepland voor de maand augustus 2020
De data en het programma kunnen wijzigen.
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de organisatoren van het evenement dat je interesseert.