pdf

Circuit Slag der Grenzen

 • Circuit van de Slag der Grenzen
 • Toeristische route - met de auto

Ga in het spoor van de Slag der Grenzen die het zuiden van de Provincie Luxemburg verwoestte tijdens de eerste wereldoorlog.

Van 22 tot 24 augustus 1914 vonden op de grens van Frankrijk en België vreselijke  gevechten plaats tussen het Duitse en het Franse leger. De Slag der Grenzen vernielde de volledige zuidelijke regio van de provincie Luxemburg, evenals een stuk van de Franse Lorraine en tot aan de streek met Dinant.

De dorpen rond Virton werden voornamelijk getroffen en bij deze gruwelijke gevechten vielen heel wat burgerslachtoffers.

Vandaag

Je kan wandelen op de plek van deze tragische gebeurtenissen, alleen of in groep.

Of het nu voor een daguitstap is of een formule van 2 dagen en 1 hotelovernachting, de circuits kunnen aangepast worden op aanvraag.

Mogelijke bezoeken:

 • Het dorp Ethe in de Gaume
  Dit martelaarsdorp was een van de zwaarst getroffen dorpen. Het monument en de Franse begraafplaats zijn een getuige van deze tragische episode.
 • Het Museum van de Slag der Grenzen in de Gaume in Latour
  Het Museum in Latour wil de herinnering aan de gevechten levendig houden, evenals aan de vele burgers die het leven lieten tijdens deze gruwelijke dagen in augustus 1914.
 • De didactische wandeling 'In het spoor van 14-18' in Rossignol
  De wandeling neemt je mee naar de herdenkingsplaatsen, naar de bossen en naar de twee Franse begraafplaatsen.

Het excursieprogramma neemt je ook mee op ontdekking naar herdenkingsmonumenten over de Franse grens.

je kan meer informatie verkrijgen bij het Huis voor Toerisme.

 

 

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.