Gratis downloads van Waalse stadsgidsen

Ontdek onze gratis downloadbare stadsgidsen van Waalse steden, boordevol kunst, charme, cultuur en geschiedenis.

 

Bouillon, de parel van de Semois

Bouillon en de vallei van de Semois hebben heel wat kunstenaars geïnspireerd. De prachtige landschappen en panorama’s zijn dan ook uniek. De stad is doordrenkt van geschiedenis. Zijn fort wordt beschouwd als het oudste feodale van België en een van de meest merkwaardige burchten van Europa.

Charleroi, stad in volle vernieuwing

Meer dan ooit is Charleroi een stad met twee gezichten. Het eerste is de aanblik van de zware industrie, het tweede is het zicht op de natuur, ideaal om volledig tot rust te komen.

Chimay, van nature gulzig

Deze gezellige stad wemelt van de historische monumenten, gaande van de Oude Toren (Vieille Tour) over de Collegiale kerk met zijn bolvormige klokkentoren tot het kasteel. Start je ontdekkingstocht bij de omwallingen van de stad en loop via de steile straatjes naar het kasteel van Chimay.

Dinant, dochter van de Maas

Dinant is de ‘dochter van de Maas’. De stad dankt deze bijnaam aan haar idyllische ligging tussen de rotsformaties en de rivier. In deze charmante stad stond ooit de wieg van de wereldberoemde Adolphe Sax, de ontwerper van de saxofoon. In de omgeving van Dinant vind je een rijk patrimonium met majestueuze kastelen en abdijen. Op cultureel vlak beschikt de stad over enkele eclectische musea en Dinant valt ook erg in de smaak bij natuurliefhebbers omwille van het exceptioneel kader met verschillende grotten. Ook sportievelingen en waterratten komen hier aan hun trekken.

Durbuy, de kleinste stad ter wereld

Durbuy is een klein stadje met een onmiskenbare romantische charme! Gelegen in de meanders van de Ourthe, herbergt het in zijn historische hart een doolhof van kleine, geplaveide, kronkelende voetgangerstraatjes met daar rond oude gebouwen in plaatselijke bouwsteen. Durbuy belooft een prachtig uitje in het hart van de authenticiteit van de Belgische Ardennen.

Hoei, de stad die bol staat van geschiedenis en traditie

Tussen Namen en Luik ligt Hoei, een duizend jaar oude stad met een uitzonderlijk architecturaal patrimonium. Flaneer door de historische wijk van het oude Hoei en geniet van duizend-en-een wonderen zoals de Grote Markt, het stadhuis, de Place Verte, de Collegiale kerk van Onze-Lieve-Vrouw en haar schatkamer, het gemeentelijke museum…

La Roche-en-Ardenne, parel van de Ardennen

In het hart van de Belgische Ardennen, midden in de dichte bossen, valleien en landelijke hoogvlaktes, ligt een kleine stad verscholen, La Roche-en-Ardenne. Deze natuurlijke parel bekoort de liefhebbers van geschiedenis, maar ook fijnproevers blijven niet op hun honger zitten. Maar La Roche heeft nog meer troeven. Het is een groene stad met een verbazingwekkend wildpark, maar even goed een stad die borrelt van kunstinitiatieven. Last but not least kunnen ook sportievelingen hun hart ophalen.

Ottignies- Louvain-la-Neuve, hedendaagse en autovrije stad

Place Galilee in Louvain-La-Neuve
Ottignies-Louvain-la-Neuve zal jou in vervoering brengen omwille van zijn unieke sfeer. Deze jonge stad verken je het best te voet of per fiets. Er zijn twee stedelijke centra, die zowel creatief, multicultureel, groen en dynamisch ogen, maar evenzeer een open kijk hebben op de wereld. Open niet alleen je ogen maar zeker ook je hart. Laat je verrassen en betoveren door de gastvrijheid van deze culturele, wetenschappelijke, universitaire en sportieve site met internationale faam en daarenboven ook nog volledig autovrij!

Luik, een stad in verandering

Luik staat bol van contrasten. Deze stad, die een volledige metamorfose onderging, verrast je door haar architectuur en gevarieerde patrimonium. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn zeker de historische Place Saint-Lambert met het Prinsbisschoppelijk Paleis en de Koninklijke Opera van Wallonië. Ze sluiten naadloos aan bij het ultramoderne station van Guillemins van de Spaanse architect Santiago Calatrava.

Malmedy, de poort naar de Hoge Venen

Malmedy, gelegen aan de voet van het natuurreservaat van de Hoge Venen, is een bestemming boordevol verrassingen. In het hart van de stad is het heerlijk flaneren. In Malmedy passeert er een RAVeL, het ideale startpunt voor heerlijke fietstochten, De heuvelachtige regio is trouwens het perfecte speelterrein voor mountainbikers. Ook fijnproevers komen hier aan hun trekken.

Marche-en-Famenne, perfecte symbiose tussen oud en nieuw

In de hoofdstad van de Famenne, gelegen tussen de valleien van de Lesse en de Ourthe, gaan traditie en vernieuwing perfect samen. Het centrum werd helemaal gerenoveerd, maar wel met respect voor de voorvaderen. De stad, de omgeving en de RAVeL tussen Marche en Hotton nodigen uit om te wandelen, te fietsen of te mountainbiken. Er zijn heel wat bewegwijzerde routes. In het centrum gaan shopping en gastronomie hand in hand met plezier, warmte en gastvrijheid.

Mons, culture is here

De stad Bergen heeft zoveel troeven dat ze iedereen charmeert! Als Europese culturele hoofdstad van 2015 telt Bergen heel wat musea met hedendaagse en ‘oude’ kunst. Daarnaast heeft Bergen ook een zwak voor wetenschap. De stad wordt gekarakteriseerd door haar houvast aan het verleden maar evengoed door haar blik op de toekomst. Het bouwkundige erfgoed en de oude straatjes geven de stad een charmante en historische uitstraling. zijn aan hun geschiedenis en aan de rijke folklore. Maar deze stad bruist evenzeer van het leven.

Namen, de hartendief en haar citadel

Namen, kind van de stroom, is een ongelooflijk charmante stad. Het centrum ligt bezaaid met winkelwandelstraatjes, ideaal om te kuieren langs boetiekjes of langs het water. Het zijn vooral de oude wijken die een onuitwisbare stempel drukken op deze stad.

Nivelles, stad van de Aclots

Nivelles is een kleine stad boordevol geschiedenis. Ze dweept met haar uitgebreide historische patrimonium. Deze charmante stad is voornamelijk gekend dankzij de duizendjaar oude Collegiale kerk Sint-Gertrude, maar verbergt daarnaast nog duizend-en-één goed bewaarde geheimen.

Rochefort, zijn kasteelruïne en bekende trappist

Deze historische stad in de Famenne is een gezellig vakantieoord en het ideale vertrekpunt om de mooie omgeving te ontdekken. Verken zeker de kasteelruïnes van de 11e-eeuwse burcht. Om daarna jouw historische ontdekkingstocht verder te zetten in Malagne, het Archeopark van Rochefort of in het Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne. Een andere must: de Grot van Lorette met zijn Sabbatzaal. Tijdens het seizoen kan je heel wat culturele sites en natuurparadijsjes ontdekken dankzij het toeristische treintje.

Stavelot, tussen natuur en cultuur

Stavelot straalt met zijn stenen huizen en vakwerkhuizen, overblijfselen, steegjes en fonteinen nog steeds de sfeer uit van een 18e-eeuwse stad. Stavelot is een zeer geanimeerde stad met tentoonstellingen, internationale muziek- en zangfestivals, verhalenvertellers en theater, maar ook met grote volksfeesten zoals de Laetare, een van de populairste carnavals van België. Tenslotte mogen we niet vergeten dat Stavelot omgeven is door weelderige natuur met meer dan 500 km wandel- en mountainbikeroutes.