Namen verleidt door haar gastvrijheid, gastronomie en folklore

Het charmante Namen met haar citadel werd door Napoleon het "Mierrennest van Europa" genoemd.
 
Wandelen in Namen betekent door de charmante steegjes struinen, de tijd nemen om even halt te houden in een restaurantje en 's avonds de dag afsluiten in de bioscoop of in het Thêatre Royal van Namen.
 
Namen, kind van de stroom, is een ongelooflijk charmante stad. Het centrum ligt bezaaid met winkelwandelstraatjes, ideaal om te kuieren langs boetiekjes of langs het water. Het zijn vooral de oude wijken die een onuitwisbare stempel drukken op deze stad. Er zijn heel wat architecturale pareltjes zoals het theater, het belfort en het archeologisch museum, zonder hierbij de vele kerken te vergeten zoals de majestueuze kathedraal van Saint Aubain, de kerken Saint-Loup en Saint-Jean-Baptiste.
 
Minder bekend zijn Djoseph en Francwès. Ze zijn nochtans de waardige vertegenwoordigers van de stad en de bewakers van een van zijn culinaire symbolen: le Petit Gris de Namur©, te vinden op de menukaart van elk restaurant. En wist je dat de friet zou ontstaan zijn in Namen?  Hoezo?  Deze stad was in de 18dee eeuw verzot op gefrituurde witte vis, gevangen in de Maas. Tijdens een zware winter was de rivier bevroren waardoor er niet kon gevist worden. Met de moed der wanhoop friteerden ze dan maar stukjes aardappel, gesneden in de vorm van een vis. Ze waren niet dom, die inwoners van Namen!
 
Wat je zeker moet bezoeken is de Citadel. De Citadel maakt deel uit van het Waalse erfgoed en torent hoog boven de stad uit. Onder de citadel kan je de loopgraven bezoeken en het bezoekerscentrum Terra Nova. Van boven heb je een onvergetelijk uitzicht over de stad. Het is er ook heerlijk kuieren in de tuinen. Kortom, een perfecte plek voor een fijne wandeling! Voor de liefhebbers is er een klein treintje dat je rondtoert door de stad.