In de omgeving

De sport is historisch aanwezig in de provincie Luik: de start en aankomst van de beroemde Internationale wielerwedstrijd "Luik-Bastenaken-Luik" is in Luik.

In Hoei, op veertig kilometer van Luik ligt de uitdagende helling van de "muur van Hoei". En in Francorchamps stroomt de adrenaline door de aderen tijdens de Grote Prijs Formule 1 van België in Spa-Francorchamps, een van de meest verwachte sportevenementen van het jaar.

Trek zeker ook naar het Cristal Discoverty van Val Saint Lambert en de belangrijkste kristalfabriek ter wereld. In een oude cisterciënzerabdij kan je de authentieke fabriek bezoeken. In het museum wordt in een multimediagang de geschiedenis van het kristalglas uit de doeken gedaan vanaf de Babylonische tijd. In het laboratorium kan je zien hoe kristal wordt vormgegeven, gesneden en gegraveerd.

Het 16de-eeuwse Kasteel van Jehay is het vermelden waard. Het is een uitzonderlijk voorbeeld van Maasrenaissance, met slotgracht en prachtige omliggende tuinen. Het kasteel is uniek in Europa omwille van zijn karakteristieke façade die opgetrokken is met witte en grijze steen. Het geheel vormt een uitzonderlijk motief met vierkanten. Het interieur is buitengewoon aangekleed, er is een uitgebreide collectie goud- en zilverwerk, tapijten, schilderijen en beelden.

Niet ver daarvandaan staat het Kasteel van Modave,  afgeschermd op een rotspunt, uitkijkend over de vallei van de Hoyoux. De oorsprong van het kasteel gaat terug op de 13de eeuw, hoewel de huidige aanblik het werk is van de graaf van Marchin. Hij restaureerde het kasteel halfweg de 17de eeuw.

De tuinen en het interieur met zijn weelderige kunstwerken zijn prachtig. Het indrukwekkendste is echter het rad dat het rivierwater naar het kasteel moest brengen. Het werd gebouwd door een plaatselijke ambachtsman. Het was een revolutionair idee voor die tijd en werd later nog gebruikt om het water van de Seine naar het kasteel van Versailles te brengen.

Wie wil genieten kan in de buurt van Luik genieten van de weldaden van het thermaal water van Chaudfontaine en het Château des Thermes in een prachtig landschap met bronwater van 34 °C is ongetwijfeld de ideale plek.

Op een tiental kilometer ten noordoosten van Luik moet je beslist een bezoek brengen aan de Blegny-Mijn, een voormalige mijnsite met een koolmijn die definitief sloot in 1980. Nu kan je er de ondergrondse galerij bezoeken op 530 meter diepte. In de oude gebouwen is een museum gevestigd waar je de machines en de werktuigen van de mijnwerkers kan zien.

Ook ten noordoosten van Luik strekt zich de bosrijke regio van Herve uit, met zijn 17de- en 18de-eeuwse huizen en de opmerkelijke stenen drinkplaats Six Fontaines die in 1773 werd gebouwd. Herve dankt zijn faam echter ongetwijfeld aan zijn buitengewone kaas, de eerste met een beschermde oorsprongsbenaming en die over de hele wereld bekend is.