Musts in Doornik

Doornik is een van de oudste Belgische steden. Het is vooral een historische stad: toen Clovis hier werd geboren, werd het de bakermat van de Merovingers en de hoofdstad van de Salische Franken tot Clovis achtereenvolgens naar Soissons en Lutèce vertrok.

 

Je hoeft maar te kijken naar haar erfgoed om te begrijpen dat een eeuwenoude geschiedenis schuilgaat achter de stad: het oudste belfort van België (opgenomen in het Werelderfgoed door Unesco), haar immense Onze-Lieve-Vrouwkathedraal (ook erkend door Unesco) waardoor de stad ook wel  'Stad van de Vijf Klokkentorens' genoemd wordt, het Museum voor Schone Kunsten ontworpen door Victor Horta, Belgische Art Nouveaugrootmeester. Kunstliefhebbers halen hun hart op bij de vele schatten van Rogier vander Weyden, Manet, Monet, Seurat, Van Gogh...

Doornik, weefsel van kunst en geschiedenis

In het TAMAT, hedendaags centrum voor textielkunsten duik je onder in het kantverleden van Doornik in de 15de en 16de eeuw en ontdek je verbluffende hedendaagse werken.

Geplaveide steegjes, gezellige pleintjes, de Schelde en de Pont des Trous ... Je wordt steeds geleid door een of ander beeldje dat een verhaal vertelt. En mocht je dan al eens verdwalen, er zijn terrasjes genoeg voor een verfrissende tussenstop.