Musts in Charleroi

Charleroi, een stad in opmars, de adolescent onder de Waalse steden, de alternatieveling die houdt van street art, levendige shows en participatieve kunst!

Getuigen van het culturele leven zijn het dynamische Museum van de fotografie, B.P.S.22 (ruimte voor hedendaagse creatie, het Paleis voor Schone Kunsten, het Eden, de Vecteur en het Ancre, het choreografiecentrum Charleroi / Danses en haar beroemde wereldwijd geroemde biënnale, de Rockerill (concerten en sets), de biënnale voor stadskunst #Asphalte... Charleroi loopt over van de creativiteit.

Charleroi was een mijnstreek. De steenbergen zijn daar nog de getuigen van. Het zijn heuvels gevormd door de ontginning van kolen. Er heerst een microklimaat dat een divers landschap mogelijk maakt en zijn een geliefde wandelbestemming om fauna en flora te ontdekken. Het "Zwarte land" wordt groen.

Charleroi is de hoofdstad van het Waalse stripverhaal. Hier lanceerden de éditions Dupuis het magazine "Spirou"/Robbedoes" en de vele striphelden waar we nog steeds veel plezier aan beleven. Overal in Charleroi vind je wel een spoor van hen: Robbedoes en Kwabbernoot, Marsupilami, Lucky Luke, Bollie en Billie, de Smurfen, Guust Flater, Buck Dany…

Charleroi heeft ook Art Nouveau-erfgoed wat minder bekend is, een Glasmuseum in het Bois du Cazier dat getuigt van zijn industriële verleden.