Bastogne is een belangrijke locatie voor herinneringstoerisme in België. Je kan er tal van monumenten en musea bezoeken gewijd aan de Slag om de Ardennen.

Bastenaken ligt op de kruising tussen de Rijn- en de Maasvallei. Het is altijd al een doorgangsweg geweest: eerst voor de nomadische volkeren en later voor de Romeinen.

Tijdens de Middeleeuwen was Bastenaken een versterkt stadje. De stadswallen telden vijftien torens, waarvan slechts een overblijft, de Poort van Trier in Bastogne.

In de stad kan je ook de Sint-Pieterskerk bewonderen. Ze werd oorspronkelijk in de 12de eeuw gebouwd, de immense Romaanse klokkentoren is nog een overblijfsel uit die periode. Het interieur werd in de 15de eeuw heropgebouwd. De kwaliteit van de origineel Romaanse doopvont springt onmiddellijk in het oog. Ze werd volledig in steen uitgehouwen.

Bastenaken is echter bovenal de stad van het Von Rundstedtoffensief, beter bekend als de Slag om de Ardennen.  

Musea

Op het hoofdplein herinneren de Sherman-tank en het monument voor generaal McAuliffe aan de enorme weerstand in de Slag om de Ardennen. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de musea en monumenten die deze gebeurtenissen herdenken, waaronder het Bois de la Paix (Bos van de Vrede).

Op de heuvel van Mardasson, op drie kilometer van de stad, ligt het Bastogne War Museum, Herdenkingscentrum van de Tweede Wereldoorlog, waar je niet alleen belangrijke overblijfselen kan zien, maar waar je ook een documentaire over de veldslag kan bekijken.

Daarnaast zie je ook het gedenkmonument Memorial van Mardasson. Dit is een enorme constructie in de vorm van een vijfpuntige ster, hommage van het Belgische volk aan het Amerikaanse leger en de geallieerden in de Slag om de Ardennen.

Bezoeken en ontdekkingen in de omgeving van Bastogne

Als je van geschiedenis houdt, kan je het ontdekkingsparcours De Slag om de Ardennen - Route 5 volgen. Je komt er alles te weten over de feiten, de personages en de details van een van de meest bloederige veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.

Sportliefhebbers weten allicht dat hier in de streek elk jaar de oudste wielerklassieker Internationale wielerwedstrijd "Luik-Bastenaken-Luik" voorbijkomt.