pdf

Mélin, een van de mooiste dorpjes van Wallonië

  • De mooiste dorpen van Wallonië

Het dorpje Mélin ligt in de provincie Waals-Brabant en is een deelgemeente van Jodoigne. Het dorp onderscheidt zich van andere dorpen door de Gobertange-steen.

Het dorpje Mélin, dat half verscholen ligt aan het begin van de Gobertangevallei en uitkijkt over een wijd landschap, nestelt zich rond zijn kerk. De huizen van zandsteen of Gobertange-steen zijn prachtig met bloemen versierd.

De blinde topgevels van de huizen, die loodrecht op de straat staan, en de L- en U-vormige gebouwen, waarvan het gedeelte aan de straatkant systematisch met een muurtje of een hek is afgebakend, versterken en typeren het straatbeeld.
Het architectonisch kader, dat bestaat uit vier grote hoeves, boerderijtjes en woningen, bevat heel wat elementen die van voor 1850 dateren. De harmonische combinatie van zand- en baksteen maakt van het dorp een homogeen geheel.

 

Praktische informatie

Info en rondleidingen
Qualité Village Mélin asbl
Rue de Sclimpré 1
1370 Jodoigne
Tel: +32 (0)10/81 01 65
www.villagemelin.be

Mélin is lid van de Vereniging "Les Plus Beaux Villages de Wallonie"

In 1994 werd naar Frans voorbeeld de vzw "Les Plus Beaux Villages de Wallonie" (De mooiste dorpjes van Wallonië) opgericht. Deze vzw bekroont de mooiste landelijke plekjes in Wallonië met haar kwaliteitsmerk.

Hier leven de inwoners in harmonie met hun omgeving die bestaat uit ongerepte natuur en uitzonderlijk erfgoed.

© asbl Les Plus Beaux Villages de Wallonie

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.