pdf

Van Nivelles naar Seneffe | Fietstochten in Wallonië

  • Van Nivelles naar Seneffe | Fietstochten in Wallonië
  • Fietstocht

Deze 20 km lange tocht, die aangepast is aan alle fietstypes, is ideaal voor een gezinsuitje in het hart van het Roman Païs, in de provincie Waals-Brabant.

Dit is een ideaal gelegen RAVeL. Je vindt hem op nauwelijks een honderdtal meter van de Grand’Place van Nivelles, die overheerst wordt door de schitterende collegiale kerk!

Wij verlaten vrij snel de stadssfeer van Nivelles. Eventjes trappen op de ‘voie verte’ en wij komen in een heel andere omgeving, met velden en bosjes. De plattelandsomgeving van deze Brabantse stad is resoluut groen. Na 7 kilometer bereiken wij Arquennes en het kanaal Brussel-Charleroi.

Bij het verlaten van het dorp volgen we het oude kanaal van Brussel naar Charleroi, dat een zekere charme uitstraalt. Deze waterweg werd aangelegd in het begin van de 19e eeuw, toen beide steden een toenemende demografische en industriële ontwikkeling kenden.

Het was een titanenwerk want er moesten meer dan 50 sluizen gebouwd worden tussen de twee steden. Vandaag is het jaagpad, waarop vroeger paarden de boten voorttrokken, een RAVeL geworden die we rustig volgen tot in Seneffe. 

Voor de terugkeer gebruiken we de oude spoorlijn 141 die de omliggende bossen doorkruist.


Goed om te weten!

Ontdek de 12 bucolische fietsroutes (van 11 tot 50 km) op fiches die u ook kunt downloaden op de website www.tourisme-roman-pais.be

Praktisch 

Type route

Geasfalteerde RAVeL.

Type fiets 

STB (Sport & Touring Bike).

Moeilijkheidsgraad 

20 km h/t. Een parcours zonder moeilijkheden. Opgelet wanneer u de rijksweg N27 oversteekt tussen Seneffe en Arquennes.

Kinderen 

Vanaf +/- 10 jaar.

Vertrek 

Volg de RAVeL (lijn 141) die langs de parking van het station loopt.

Bewegwijzering 

Volg de RAVeL 141 wegwijzers tot Arquennes. In het dorp volgt u de RAVeL 2 langs het kanaal Brussel-Charleroi tot in Seneffe. De pre-RAVeL 141 die terugkeert naar Arquennes begint bij het ‘Centre de l’Eau’ in Seneffe (Rue Rouge Croix).

Parking 

Ter hoogte van het station van Nivelles, Rue de Namur 185 (Saint-Roch wijk).

Informatie over de wandeling

Moeilijkheidsgraad

Gemakkelijk

Lengte

Minimumafstand20 Km

Duur

Minimumduur2:00
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.