pdf

De route van de cuesta | Fietstochten in Wallonië

  • De route van de cuesta | Fietstochten in Wallonië
  • Fietstocht - natuur - Wallonië
  • Fietstocht in Wallonië in Le Marais de Grendel in Attert
  • Fietstocht - natuur - Wallonië - Woud van Anlier
  • Fietstocht

Deze mooie tocht doorkruist het landschap dat gevormd wordt door de eerste heuvel van Lotharingen, de cuesta. 

In de vallei van de Attert rijden we tussen het woud van Anlier en de beroemde cuesta’s van (Belgisch) Lotharingen. Vanuit het dorp Attert, aan de rechterzijde, kunnen we de meanders zien van de rivier die kronkelt in de vallei.

Zij leiden ons naar Grendel, een ander karaktervol dorp met in het oosten vochtige weiden die beschermd zijn als natuurreservaat. De route speelt haasje-over met het reliëf. Heuvels en valleien strekken zich uit van west naar oost, met afwisselend zachte en harde rotsen.

De ‘route van de cuesta’ brengt ons bij lokaal erfgoed dat de rijkdom vormt van de dorpen die we doorkruisen: openbare wasplaatsen, drinkplaatsen, fonteinen en kruisbeelden bouwden mee aan de identiteit van de streek. We komen aan in Tontelange, aan de rand van Lotharingen. De architectuur getuigt daarvan, met een aaneensluitende bebouwing langs de weg.

We fietsen daarna langs de steengroeve ‘La Côte rouge’ om naar Metzert te gaan, aan de voet van de cuesta. Tijdens de laatste kilometers sluit Nobressart, een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’, de tocht af.

Goed om te weten!

In Weyler heeft het ‘Musée du Cycle’ drie ontdekkingsruimtes en een filmzaal gewijd aan de fiets. Het hele jaar open op reservering.

Praktisch

Type route

Kleine plattelandswegen.

Type fiets

STB (Sport & Touring Bike).

Moeilijkheidsgraad

Een aangename tocht van 22 km, over de cuesta.

Kinderen

Vanaf +/- 15 jaar.

Vertrek

Van de kerk van Attert volgt u de Route de Rédange, richting Grendel.

Bewegwijzering

Volg de gestileerde wegwijzers (zie kaart).

Parking

Plaatsen bij de kerk van Attert.

Informatie over de wandeling

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Lengte

Minimumafstand22 Km

Duur

Minimumduur2:00

Organisatoren

Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.