pdf

De kersenbomentocht in het land van de boomgaarden | Fietstochten in Wallonië

  • De kersenbomentocht in het land van de boomgaarden | Fietstochten in Wallonië
  • Fietstocht

De kersenbomentocht situeert zich in de Euregio, tussen Luik en Maastricht, en biedt heel wat troeven voor fietstoeristen. 

Met zijn verkeersvrij parcours van 31 km en zijn bijna volledig plat reliëf, biedt dit circuit een echte plezierrit voor gezinnen. Van bij het vertrek wordt de toon gezet: het is een plezier om onbelemmerd de loop van de Maas te volgen. Zonder inspanningen bereiken we Lanaye waar men in de zomer met een veerpont de rivier, die zich hier zeer ongerept toont, kan oversteken om naar Eijsden te fietsen, in Nederland.

We verlaten de RAVeL om de enige helling van deze tocht aan te pakken: een inspanning die de moeite loont want we rijden langs de opmerkelijke natuursite van de Sint-Pietersberg, befaamd voor zijn orchideeën en zijn grotten die bevolkt zijn met vleermuizen. Een afdaling en daar is de Via Jecore, een groene weg, afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer.

De weg brengt ons naar de ingang van het fort van Eben-Emael, dat als een schildwacht de vallei bewaakt. Bij het naderen van Kanne wijzigt het decor brutaal en op een verrassende manier. 

Van de kleine vallei van de Geer trekken we naar de ‘Tranchée de Caster’ die de heuvel in twee splijt. Het kanaal zoekt zich hier een weg tussen de kliffen. We blijven het volgen tot Hermalle-sous-Argenteau waar we opnieuw bij de Maas arriveren.


Goed om te weten!

De veerpont ‘Cramignon’ brengt fietsers over de Maas tussen de dorpen Lanaye en Eijsden in Nederland.

Praktisch

Type route

RAVeL, kleine wegen.

Type fiets 

STB (Sport & Touring Bike).

Moeilijkheidsgraad

Het grootste gedeelte van het parcours heeft een eigen traject waarop auto’s niet toegestaan zijn, met uitzondering van de heuvel naar de Via Jecore, in Eben-Emael.

Kinderen

Vanaf +/- 15 jaar.

Vertrek

Van het Ile Robinson gaat u rechtstreeks naar de RAVeL, richting Lixhe.

Bewegwijzering

Volg de groene pijlen met een pictogram (kersen op witte achtergrond).

Parking

Plaatsen op het Ile Robinson, rue BasseHermalle in Visé.

Informatie over de wandeling

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Lengte

Minimumafstand31 Km

Duur

Minimumduur3:00
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.