pdf

Cavalcade en reuzenprocessie in Jemappes

  • Cavalcade en Reuzenprocessie in Jemappes
  • Folklore en traditie
Evenement gepland voor de maand april 2020
De data en het programma kunnen wijzigen.

Een cavalcade is een stoet getrokken door paarden. Maak een erg populaire folkloristisch evenement in Wallonië mee.

Er werd een nieuwe reus toegevoegd aan de stoet na de 100e cavalcade: "Dominicienne" voegt zich bij Dominique, Dominica en Dominicus.
 

Programma:

  • Feestvieren door de Gilles en de verenigingen: verkleed trekken ze door de hoofdstraten van Jemappes. Daarna nachtelijke stoet met Bengaals vuur vanaf de "Phare", tot de Grand'Place, gevolgd door een rondo van alle verenigingen met vuurwerk op de Grand'Place.
  • Rondo door de Gillesverenigingen op de Grand'Place in aanwezigheid van het gemeentebestuur. Daarna grootse carnavalstoet vanaf de Avenue du Roi Albert en slotparade van de praalwagens, fanfares en paarden uit de maège van Le Levant de Cuesmes op de Grand'Place. Omstreeks 21u30: nachtelijke stoet met Bengaals vuur vanaf le Phare, tot de Grand'Place en slotrondo door de plaatstelijke verenigingen met slotvuurwerk.
  • Processie van de lokale verenigingen in burleske kostuums, met muziek. Verbranding van de bochels op de Grand'Place door de Société Royale des Gilles van Jemappes.

Maar waarom heet de eerste reus van Jemappes nu eigenlijk Dominique?

De "Dominique" betekende aan het einde van de 19e leeuw, het maandloon. In die tijd stond op de munten de inscriptie "domine salvum fac regem". Door de reus de voornaam Dominique mee te geven, is het duidelijk dat Jemappes al geld inzamelde voor de minderbegoeden.

Openingstijden

Evenement gepland voor de maand april 2020
De data en het programma kunnen wijzigen.
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de organisatoren van het evenement dat je interesseert.