• Folklore en traditie
Evenement gepland voor de maand april 2020
De data en het programma kunnen wijzigen.

Bewonder de folkloristische stoet in Fleurus met een twintigtal groepen en bijna 400 Gilles onder een regen van sinaasappels.

De optocht is een traditie die teruggaat tot onheuglijke tijden. Het zijn heidense en vaak een tikkeltje vulgaire feesten die ons doen herinneren aan de voor onze voorouders eeuwige en magische heropleving van de natuur tijdens de lente.

Geschiedenis

In de jaren 1880 vierde Charleroi de 20e verjaardag van haar optocht en de 50ste verjaardag van haar carnavalsvieringen. De stad had een monopolie op de folklore in de regio en hield daar dan ook mooie inkomsten aan over. De kleine stad Fleurus die burgerlijk en handeldrijvend wou zijn keek vol bewondering naar wat er in andere steden en gemeenten aan de gang was en besloot dan ook een feestdag te organiseren om de lokale handel te stimuleren.

Aan de optocht van Fleurus, die vandaag de dag nog steeds heel sfeervol is, namen van in het begin al vele groepen deel. 

Vandaag de dag telt de folkloristische stoet een twintigtal groepen en ongeveer 400 gilles die onder een regen van sinaasappels voorbijkomen.

Programma

Vier gillesverenigingen houden de traditie in stand: op Pasen, vanaf 5u 's morgens heersen de gilles 48 uur lang over de stad. Om 15u wordt de stoet gevormd om samen de hele middag door de straten te kunnen paraderen. Confetti, kleuren, kostuums, gezelligheid, pret en weelde staan allemaal op het programma! Een vuurwerkspektakel vormt de ideale afsluiter.

De grote carnavalsstoet vindt plaats op zondag.

Openingstijden

Evenement gepland voor de maand april 2020
De data en het programma kunnen wijzigen.
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de organisatoren van het evenement dat je interesseert.