pdf

Mundaneum: de indrukwekkende papieren Google

 • Kom alle kennis van de wereld ontdekken in het Mundaneum in Bergen
 • Mundaneum, Archiefcentrum van de Federatie Wallonië-Brussel
 • Mundaneum, Archiefcentrum van de Federatie Wallonië-Brussel
 • Mundaneum, Archiefcentrum van de Federatie Wallonië-Brussel

Het Mundaneum is een uitzonderlijk archiefcentrum dat 12 miljoen bibliografische fiches bevat. De krant Le Monde gaf het centrum de bijnaam 'de papieren Google' en de New York Times noemde het 'The Web Time Forgot'.

In een tijdperk waarin alles digitaal verloopt, bezit het Mundaneum, dat door UNESCO als 'Memory of the World' werd geklasseerd, 12 miljoen fiches van het Universeel Bibliografisch Repertorium, in totaal 6 km lang. Het is een originele plaats in België die zich vragen stelt bij de oorsprong van deze revolutie, die vergelijkbaar is met de uitvinding van de boekdrukkunst in de 15e eeuw.

Het Mundaneum werd in 2016 geklasseerd als 'Europees erfgoed' omdat het een belangrijke rol heeft gespeeld bij de vormgeving van Europa aangezien ze vrede en cultuur beide hoog in het vaandel dragen. In het licht van de digitale revolutie profileert het Mundaneum zich als een centrum voor digitale cultuur waar wordt geprobeerd erfgoed en technologische innovatie samen te brengen. Het ligt aan de basis van de hedendaagse informatiewetenschap en wordt beschouwd als een voorloper van de zoekmachines op het internet. In 2012 ging het Mundaneum een partnerschap aan met de wereldwijde zoekmachine Google.

Een vleugje geschiedenis

Het Mundaneum ziet het licht in de 19e eeuw wanneer twee Belgische juristen, Paul Otlet, vader van de documentatiewetenschap, en Henri La Fontaine, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1913, het plan opvatten om alle kennis van de wereld te verzamelen en te indexeren.
Het Mundaneum wordt een documentatiecentrum met universele inslag en is gedurende de eerste helft van de 20ste eeuw de bakermat van internationale humanistische instellingen. Vandaag de dag wil het Mundaneum de archieven en collecties van de stichters inventariseren, bewaren en benutten.

Het Mundaneum in de praktijk

In het Mundaneum woon je tentoonstellingen en conferenties bij over dit uitzonderlijke stukje erfgoed. Het betreft een belangrijke erfenis aan documentatie die bestaat uit:

 • Het Universeel Bibliografisch Repertorium, geklasseerd als Memory of the world door de UNESCO.
 • Het Internationaal Persmuseum.
 • Persoonlijke archieven van de stichters. 
 • Fondsen over de anarchie, feminisme en pacifisme.
 • Boeken, documenten, affiches, postkaarten, etc. 

Het archiefcentrum beschikt sinds 1998 over een expositieruimte die ontworpen werd door François Schuiten en Benoît Peeters.

Bezoekers met specifieke behoeften

Er zijn aangepaste alternatieven voor mensen met bepaalde noden. 

 • Personen met beperkte mobiliteit en blinden: aangepaste toegangsweg, aangepaste toiletten, liften. 
 • Doven: Informatievideo in gebarentaal. 

Weet dat Wallonië naast deze alternatieven nog veel andere mogelijkheden biedt voor bezoekers met specifieke noden, meer informatie hierover vind je op: erkende plaatsen en activiteiten met een officieel « Access-i » label.

Openingstijden

Van 01 januari tot 31 december 2019.

Rondleidingen enkel op reservatie

Vrije bezoeken:

Van woensdag tot vrijdag van 13 tot 17 uur

Weekends en feestdagen van 11 tot 18 uur

Gesloten op maandag, dinsdag, 25 december, 1 januari.

Prijs

Individueel

€ 7
€ 5

Groep

€ 5
Gratis de eerste zondag van de maand
Vrije individuele bezoeken - eerste zondag van de maand: gratis - werkzoekenden, leefloners en studenten: € 2 - artikel 27: 1,25 + 1 ticket A27 - vrienden van het Mundaneum, journalisten, begeleiders artikel 27, lerarenkaart: gratis - educpass: € 5 - european disability card: € 5 Rondleidingen - groepen van volwassenen/senioren: € 75/groep + € 2 per persoon - schoolgroepen, studenten, werkzoekenden, artikel 27: € 75/groep + € 1,25 per persoon - Groepsbezoeken - groepen volwassenen (zonder rondleiding): € 5 per persoon

Informatie over de wandeling

Duur

Minimumduur1:00
Maximumduur1:30

Diensten/Faciliteiten

Diensten

 • Educatieve dienst
 • Rondleiding voor groepen

Voorzieningen

 • Toegankelijkheid PBS (zelfverklaard)
 • Daglicht
 • Winkel/boetiek
 • Wifi
Deze informatie wordt louter informatief gegeven. Neem voor je vertrek rechtstreeks contact op met de attracties, musea of uitbater, organisator van de activiteit die je interesseert.