Handig om weten

Voor je gaat wandelen is het handig om je te informeren over sluitingstijden van bossen en om een aantal voorschriften in acht te nemen.

Sluiting bos

Een bos kan op bepaalde momenten gesloten zijn voor het publiek, bijvoorbeeld door jacht, brand of werkzaamheden. Deze sluitingen worden aangekondigd met behulp van affiches in het bos met daarop de reden van sluiting.

Jachtseizoen en jagen

Zeker als je gaat wandelen of fietsen in de bossen is het raadzaam vooraf bij het lokale toeristenbureau te informeren of er wordt gejaagd. Het jachtseizoen duurt van half augustus tot en met februari en verschilt per diersoort.

Wandelvoorschriften

1. Neem je eigen afval mee, en denk er aan een eigen afvalzakje mee te brengen. Het is niet zo dat er - zoals in Nederland - overal prullenbakken staan. Zo treft de bezoeker na jou het bos net zo ongerept aan als u.

2. Het verkeer voor gemotoriseerde voertuigen is enkel toegestaan op open wegen. De wandelaars genieten van de sereniteit in het bos. Vermijd roepen en alle geluiden die de dieren zouden kunnen storen.

3. Houd je hond aan de leiband. Je trouwe gezel kan de broedplaatsen storen of de dieren bang maken.

4. Beschadig de bomen niet. Pluk met mate en verwijder vooral geen beschermde soort.

5. Steek geen vuur aan: het brandgevaar is groter dan je denkt.

6. Kamperen in het bos is niet toegestaan. Er zijn kampeerterreinen in de omgeving.

7. Wees voorzichtig tijdens de jacht, respecteer de verbodsborden: ze staan er voor je veiligheid. Informeer ter plaatse bij het toeristenbureau of er gejaagd wordt.

8. Blijf op de wegen en paden die openstaan voor verkeer. Zo stoor je het evenwicht tussen de platen en de dieren niet. Via bewegwijzerde routes kan je onze bossen ontdekken.

9. Ook rivieren zitten boordevol leven. Verstoor ze niet.