Onze taarten zijn een must in de Waalse gastronomie: gesuikerd, gezouten, fruit- of kaastaarten, je vindt ze allemaal.

In de loop der jaren zijn de recepten amper veranderd. Of ze nu groot of klein zijn, ze zijn nog altijd rond en in alle smaken verkrijgbaar.


Zoet of hartig

De beroemdste specialiteiten zijn de rijsttaart uit Ververs, de suikertaart uit de streek van Chaumont-Gistoux en de beroemde tarte al Djote - met biet en kaas - uit Nijvel.

De recepten van deze taarten worden goed bewaard door de voorzitters van hun respectieve broederschappen.

Je vindt altijd wel een bakker op je weg waar je een plaatselijke taart kan proeven.


De rijsttaart, de oudste der Waalse taarten

Een verwijzing naar deze taart duikt voor de eerste keer op in een kookboek uit 1604: " L’ouverture de cuisine de Lancelot de Casteau" voor de liefhebbers van geschiedenis.

In de streek van Verviers vind je de grootste rijsttaarten bedekt met makarons.


Voor de liefhebbers van suikertaarten

Suikertaarten komen voor in de strek van Henegouwen en Brabant, met Chaumont-Gistoux als 'hoofdstad van de suikertaart'.

Je moet er zeker eentje proeven aan de voet van de collegiale kerk van Nijvel.


Geen excuus! Zoet of hartig, je moet ze proeven

We stellen je de recepten voor van de tarte Al Djote en de tarte au riz.

Ontdek ook snel andere recepten in onze rubriek Recepten van Chefs.