België is gekend voor de kwaliteit van zijn chocolade en belangrijke Waalse producenten zijn de ambassadeurs van onze chocolade in het buitenland.

Van cacao tot chocolade

In hun zoektocht naar goud ontdekken de Spaanse zeevaarders in de 16de eeuw cacao, een ruilmiddel en teken van rijkdom. Hernán Cortés introduceert de chocolade in Europa.

Al gauw wordt er suiker aan toegevoegd en krijgen we de chocolade zoals we die vandaag kennen.

Aan het einde van de 19de eeuw gaat heel Europa overstag voor chocolade en in 1849 wordt in België de eerste chocoladetablet gemaakt.

De Belgische praline

Het woord praline is van oorsprong Frans en stelt een met suiker omhulde amandel voor. Het duurt niet lang voor de beroemde Belgische chocolatier Jean Neuheus ze omhult met chocolade en in 1912 voor de geboorte van de chocoladepraline zorgt.

Chocolade is de laatste jaren een product voor kenners geworden en tegelijk ook een luxeproduct. Grote namen uit Wallonië zoals Galler, Darcis en Edouard zijn ambassadeurs van de Belgische chocolade in het buitenland. 

Op naar het atelier en proeven maar!

Surf naar de sectie Chocolatiers en ontdek alles over de geschiedenis van de chocolade of zie hoe een chocolatier voor je ogen pralines maakt. Je mag er achteraf natuurlijk eentje opeten.

Zin in een ontspannende pauze met chocolade?

In de sectie Ervaringen vind je het Chocolade Wellness aanbod in Wallonië.