Luik-Bastenaken-Luik

Luik-Bastenaken-Luik wordt sinds 1892 gereden en is daarmee de oudste wielerwedstrijd. Het is ook een van de moeilijkste en meest prestigieuze.

Toen ze de eerste Luik-Bastenaken-Luik organiseerden in 1892, hadden de leden van de Liège Cyclist Union en de Pesant Club Liégerois waarschijnlijk niet gedacht dat hun wielerwedstrijd bijna 125 jaar later de oudste wielerwedstrijd zou worden. Ze waren overigens van plan om de koers als snel te vervangen door een Luik-Parijs-Luik. Dit project kwam gelukkig nooit van de grond.

De wedstrijd was in het begin gereserveerd voor amateurwielrenners en werd tijdens de eerste drie edities gewonnen door de Luikenaar Léon Houa.  Hij werd overigens later de eerste Belgische profwielrenner en de eerste Belgische kampioen op de weg. Bij gebrek aan deelnemers duurde het veertien jaar voor de wedstrijd nog eens georganiseerd kon worden. Het was echter pas na de Eerste Wereldoorlog dat hij van zich liet spreken, met zijn heuvelachtig parcours, over de mooiste hellingen en door de mooiste valleien. 

Zijn palmares spreekt voor zich. De namen van de grootste kampioenen staan er in gouden letters gegrift. De grootste van de grootste, Eddy Merckx won vijf keer de Ardense klassieker. Voor hem staan Ferdi Kübler, Stan Ockers, Rik Van Looy, Jacques Anquetil. Na hem Bernard Hinault, Sean Kelly, Moreno Argentin (vier keer!), Paolo Bettini, Alejandro Valverde, Alexandre Vinokourov en Philippe Gilbert. Het is geen toeval dat deze kampioenen het ook goed deden in de Ronde van Frankrijk.

Je hebt complete renners - spurters, klimmers en slimme tactici - nodig om Luik-Bastenaken-Luik te winnen. De koers werd overigens in 1990 overgenomen door ASA, de organisator van de Grote Ronde. Een prachtige promotie vaoor de streek van Luik.

Internationale wielerwedstrijd "Luik-Bastenaken-Luik"