De Napoleonroute in Wallonië is ook historische steden en een divers bouwkundig, cultureel en landelijk erfgoed ontdekken.

En de mogelijkheid om halt te houden om in 1 of 2 dagen drie Unesco- erfgoedsites te bewonderen.

Hestrud: de toegangspoort van Napoleon naar Wallonië

In dit kleine dorpje op de Frans-Belgische grens kwam Napoleon via een brugje België binnen.

Hestrud, een vredig Frans grensdorp, ligt op de flank van een heuvel die uitkijkt op de vallei van de Thure. Het ligt halfweg tussen Avesnes en Beaumont en heeft een brug over de rivier die door het dorp loopt. Aan die brug hangt een anekdote vast.

Op 14 juni 1815 had Keizer Napoleon er een gesprek met een stoutmoedige jongeling die hem liet verstaan dat het geen zin had zijn weg verder te zetten. Een kleine gedenksteen aan de oever van de rivier herinnert aan het ‘voorspellend’ gesprek.

Beaumont: bivak aan de voet van de Salamandertoren

Beaumont, waar men nog steeds sporen van de middeleeuwse versterkingen aantreft, was voor heel wat invallers de toegangspoort naar België. Het leger van Napoleon installeerde er zijn eerste bivak op 14 juni 1815.

De stad Beaumont ligt op iets meer dan 8 km afstand van Hestrud. Je vindt er nog heel veel sporen van de oude versterkingen waaronder de Salamandertoren. De toren is 34 meter hoog en stamt uit de 11de eeuw. Vandaag is er een klein museum over de lokale geschiedenis gevestigd.


Aan de voet van deze toren bivakkeerde een deel van de Franse troepen op 14 juni 1815
. Napoleon zelf bracht de nacht door op markt in het herenhuis van Maurice Gabriel Joseph Riquet de Caraman, prins van Chimay en tot baron van het Keizerrijk benoemd in 1813.

Napoleon Bonaparte kreeg een kamer op de eerste verdieping, de enige met een balkon. Hij ontving er een zeker mevrouw Leporcq, uitbaatster van een herberg om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de staat van de wegen naar Charleroi. Een gedenkplaat met de keizerlijke arend op de voorgevel van het gebouw herinnert hieraan. Vandaag is er een middelbare school gevestigd.

Meer info?
Office du Tourisme de Beaumont
 

De Meren van Eau d'Heure: het Waalse kustgebied

Op 16 kilometer ten zuidoosten van Beaumont vormen de vijf meren van Eau d'Heure het grootste watergebied van België.

Dit toeristisch station wordt omzoomd door 70 km oevers en kreeg daarom de bijnaam "Waals kustgebied" mee. Je kan er zeilen, kanovaren, duiken, waterskiën en watergolf spelen, maar ook fietsen en wandelen op het domein van 1200 hectare bossen en velden.

De Dam van la Plate Taille beschikt over een onthaalcentrum waar je meer te weten komt over de werking van dit indrukwekkend gebied en de vele toeristische troeven van de site.

Meer info?
Les Lacs de l'Eau d'Heure, le site des plus grands lacs de Belgique

Kasteel van Le Fosteau: hoofdkwartier van generaal Reille

Het was in dit kasteel uit de 14e eeuw dat generaal Reille, chef van het 2e legerkorps van Napoleon, op 15 juni 1815, zijn hoofdkwartier vestigde. Er zijn verschillende musea in ondergebracht.

Het kasteel van Le Fosteau vormt een stevig geheel uit de 14de eeuw. Het is gebouwd rond een groot veelhoekig plein, heeft zeven torens en is omgeven door nu droogstaande slotgrachten. Het is gemeubeld met elegantie, authenticiteit maar ook met een tikkeltje moderniteit. Je kan het bezoeken, maar dan liefst in groep en op afspraak.

Er is toegang tot de Franse tuinen, tot een levendig en origineel museum van de farmacie en de kamer waar generaal Reille op 15 juni 1815 overnachtte.

Meer info?

Château du Fosteau
 

Biercée: de distilleerderij produceert Mandarine … Napoleon

De distilleerderij van Biercée bevindt zich in een enorme vierkantshoeve. Ze produceert tal van likeuren waaronder de madarine Napoleon.

Op enkele minuten van Thuin, in het dorp Ragnies, Waalse dorpen is de enige Belgische distilleerderij van likeuren gevestigd.

Ze bevindt zich in een schitterend gerestaureerde vierkantshoeve met een donjontoren uit de 14e eeuw. Hij is het restant van het middeleeuwse gerechtshof van de abdij van Lobbes, waar de regels werden vastgelegd voor het beoordelen en veroordelen van misdrijven.

De distilleerderij van Biercée produceert de befaamde Eau de Villée, de P’tit Péket, de Poire William n°1 en recent ook Mandarine Napoléon, een likeur die geïnspireerd is op de gewoonte van Napoleon om cognac te mengen met het sap van mandarijnen.

Meer info?

Maison du Tourisme Val de Sambre et Thudinie

Thuin: twee pareltjes Unesco werelderfgoed

Thuin is een van de oudste steden in de streek en herbergt twee pareltjes Unesco werelderfgoed: het belfort en een folkloristische mars, de Entre-Sambre-et-Meuse.

Op 16 kilometer van Beaumont ligt de stad Thuin, niet helemaal langs de route die Napoleon volgde, maar beslist een omweg waard. Je vindt hier namelijk twee pareltjes uit het UNESCO : het belfort, 60 meter hoog en de Saint-Roch mars, een religieuze en folkloristische processie, ook een erfenis uit het verre verleden.
 

Maar in de streek van Thuin valt nog meer te ontdekken: abdijen en kastelen, musea gewijd aan de binnenscheepvaart en de trams, adembenemende landschappen en het uitzicht op de hangende tuinen.

Zelfs al was Napoleon zelf nooit in Thuin, toch vonden in de ochtend van 15 juni 1815 enkele schermutselingen plaats tussen Franse en Pruisische troepen.

Meer info?
Maison du Tourisme Val de Sambre et Thudinie
 

Jamioulx: de herinnering aan een belofte van Napoleon

Het leuke dorp Jamioulx zag op 15 juni 1815 de troepen van Napoleon voorbijkomen. Hij beloofde de plaatselijke priester zelfs dat hij hem bisschop zou maken!

Op de weg naar Charleroi, vlak voorbij Ham-sur-Heure en zijn mooie kasteel, ligt het dorpje Jamioulx rond een neoromaans kerkje met een ommuurde begraafplaats.
 

Hier rust Jean-Nicolas Jénicot – hij was de dorpspastoor toen de Keizer hier passeerde. Terwijl hij zijn paard te drinken gaf en tegen een jonge perenboom leunde, herkende de pastoor de Keizer. Hij kwam dichterbij en bood Napoleon een glas aan van zijn favoriete wijn, de Chambertin. De twee begonnen een gesprek en Napoleon kwam onder de indruk van de intelligentie van de pastoor. Hij vroeg daarop om zijn naam in een notaboekje te schrijven waarna hij er zelf aan toevoegde: de volgende bisschop van Doornik.

De nederlaag van Waterloo besliste er echter anders over.

 

Charleroi: Napoleon en het ontstaan van de koolmijnen

Le Bois du Cazier in Marcinelle, door Unesco opgenomen als Werelderfgoed, houdt de herinnering levend aan een van de grootste mijnrampen en toont het oude universum van de steenkoolextractie. Die industrie kon zich ontwikkelen dankzij een keizerlijk decreet.

Charleroi is strategisch gelegen aan de oever van de Samber en werd in de 17de eeuw door de regering van Karel II van Spanje omgevormd tot versterkte vesting om het expansionistische bedoelingen van Lodewijk de 14de een halt toe te roepen. In de loop der eeuwen zag Charleroi veel troepen voorbij komen.

Op 15 juni 1815 moet het volledige Napoleontische leger de Samber oversteken. Het manoeuvre dat nochtans goed voorbereid was, neemt toch meer dan één dag in beslag. Om alles goed te kunnen observeren installeert Napeoleon zich voor het cabaret van la Belle-Vue, aan de voet van de ruïnes van de oude vestingmuur. Hij wordt beschreven als in gedachten verzonken, apathisch. Het gaat zelfs zo ver dat het cabaret later de naam "herberg van de sloomheid" kreeg.

Napoleon neemt daarna zijn intrek in het château Puissant (dat niet meer bestaat), waar enkele uren eerder de Pruisische generaal Zieten nog verbleef! Hij verneemt ook dat enkele meters verder, een oude cavalerist uit het grote leger woont, een zekere Joseph Thévernier. Aangezien hij een gids nodig heeft, laat de Keizer hem bij zich roepen om zoveel mogelijk topografische informatie te bekomen. Het is met Thévernier dat Napoleon bij zonsopgang naar Fleurus vertrekt... voor zijn laatste overwinning.

De koolmijnen

Van het Charleroi waar de Keizer doortrok, blijft niet veel meer over. De stad onderging door de industriële revolutie een gedaanteverwisseling en was van eind 19de tot halfweg de 20ste eeuw een van de economische longen van België. Napoleon is er overigens geen vreemde want hij organiseerde er bij keizerlijk decreet van 21 april 1810 het beheer van de grond en ondergrond zodat belangrijke koolmijnexploitaties konden worden gestart, waaronder die van Charleroi.

De stad heeft enkele getuigen van dit rijke industriële verleden weten te bewaren waaronder het Bois du Cazier, in Marcinelle, UNESCO . Naast een museum gewijd aan glas en een museum gewijd aan de industrie, vind je er een aangrijpende getuigenis van het werk van de mijnwerkers, maar ook van een van de grootste mijnrampen allertijden op 8 augustus 1956 toen niet minder dan 262 mijnwerkers het leven lieten.

Op een paar kilometer van het Bois du Cazier, in een voormalig karmelietenklooster, in hartje Mont-sur-Marchienne, vind je in het Fotografiemuseum een van de grootste fotocollecties van Europa. Er worden regelmatig ook grootschalige tentoonstellingen georganiseerd.
 

Meer info?

Maison du Tourisme du Pays de Charleroi

Bois du Cazier | Musées de la Mine, du Verre et de l'Industrie

Musée de la Photographie de Charleroi | Centre d'art contemporain

 

 

 

Fleurus: de stad van de 3 Franse overwinningen

Fleuris ligt tussen Namen en Charleroi en was het kader voor drie grote slagen. Drie Franse overwinningen!

Een monument aan de voet van een historische molen maakt het duidelijk: het stadje Fleurus was het decor voor drie Franse overwinningen. Om te beginnen was er de slag van 1 juli 1690, waarbij de Franse troepen van de Maréchal de Luxembourg het opnamen tegen een coalitie van bijna alle overige Europese landen. Vervolgens is er de meest bekende, die van 26 juni 1794, waarbij het Franse revolutionaire leger een Hollands-Oostenrijkse coalitie bevocht en ten slotte deze van 16 juni 1815, twee dagen vóór Waterloo. Die laatste confrontatie geldt enkel voor een gedeelte van het grondgebied want de slag van Fleurus/Ligny vond plaats in verschillende gemeenten.

Het stadje, gelegen op 14 kilometer ten noordoosten van Charleroi, telt nog enkele getuigen van de laatste slag. Zoals de Moulin Naveau, waar Napoleon zich installeerde om het terrein te bestuderen, het Château de Zualart waar zijn generale staf onderdak vond, de Saint-Victorkerk die gebruikt werd als hospitaal en het Château de la Paix, waar hij de nacht doorbracht. Vandaag is het kasteel het gemeentehuis en tegen 2015 zal er een reconstructie gemaakt worden van de kamer van Napoleon.
 

Meer info?
OFFICE COM. DU TOURISME FLEURUSIEN
 

Ligny: de laatste overwinning van Napoleon

De naam Ligny komt voor op alle monumenten die iets te maken hebben met de belangrijke Napoleontische gebeurtenissen. Inclusief op de Arc de Triomphe in Parijs of op de heuvels van Ajaccio. Het kleine dorpje in de provincie Namen was op 16 juni 1815 het kader van de laatste overwinning van Napoleon.

De gevechten van 16 juni 1815 vonden plaats op het grondgebied van Fleurus, Balâtre, Wagnelée en Saint-Amand, maar enkel de naam Ligny is blijven hangen in de geschiedenis. En niemand weet echt waarom. Vandaag is het dorp een deelgemeente van Sombreffe en in een boerderij waar ook slag werd geleverd is een museum gevestigd met een mooie collectie wapens, militaire uitrusting en andere aangrijpende relieken van de gevechten.

Meer info?
SYNDICAT D'INITIATIVE ET TOURISME DE SOMBREFFE

Centre Général Gérard, Musée de la bataille de Ligny
 

De Abdij van Villers-la-Ville: de mooiste Cisterciënzerruïnes van Europa!

Langs de Napeolonroute in Wallonië vormen de ruïnes van de Cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville een magisch kader die een stevige indruk hebben nagelaten op grote romantische auteurs, waaronder Victor Hugo.

Op enkele boogscheuten van de weg die de Napoleontische troepen volgden, ligt een uitzonderlijke site die tot de belangrijkste troeven van het Waalse erfgoed behoort en die u absoluut eens moet bezoeken: de ruïnes van de abdij van Villers-la-Ville. Deze cisterciënzerabdij werd in 1147 opgericht onder impuls van Sint-Bernardus. Ze kende haar spiritueel hoogtepunt in de 13e eeuw: toen telde ze een honderdtal monniken en drie keer meer lekenbroeders. In de tijd van de Franse Revolutie werd ze echter in beslag genomen en daarna verkocht aan een handelaar in bouwmaterialen die ze zou ontmantelen. De resten getuigen niettemin van de grootsheid en glorie van de plek.

Het was zonder enige twijfel een van de mooiste cisterciënzerkloosters van Europa, die verschillende romantische schrijvers heeft geïnspireerd. Een van hen is Victor Hugo die het kader gebruikte voor bepaalde decors van zijn roman ‘Les Misérables’.

In de zomer worden er op de site toneel, muziek- en historische spektakels georganiseerd, in een magische sfeer. Een middeleeuws geïnspireerde tuin met geneeskrachtige planten geeft inzicht in de geschiedenis van de farmacie. Er worden rondleidingen georganiseerd met verschillende thema’s. Een aanrader!

Meer info?
Maison du Tourisme du Pays de Villers en Brabant Wallon
Abbaye cistercienne de Villers-la-Ville

Les Quatre-Bras de Baisy-Thy: de eerste Frans-Engelse veldslag

Op een paar kilometer van Ligny was het kruispunt van Les Quatre-Bras in Baisy-Thy het toneel voor het eerste Frans-Britse gevecht van de Belgische Campagne. Een soort prelude van Waterloo.

Terwijl de Frans-Pruisische slag van Ligny op 16 juni 1815 eindigt met een halve Franse overwinning, eindigt de Frans-Engelse slag die plaats vindt aan Les Quatre-Bras van Baisy-Thy, als voorspel op Waterloo, zonder echte overwinnaar.

De plaats van de gevechten werd niet als beschermde historische site opgenomen. Hooguit werden er enkele monumenten opgetrokken. Zoals een indrukwekkende kolom, geplaatst in 1890 als hulde aan de hertog van Brunswick, die sneuvelde terwijl hij de paniek aan het indijken was die ontstaan was bij zijn jonge soldaten.


Meer info?
SYNDICAT D'INITIATIVE DE GENAPPE

Nivelles: bakermat van de Karolingers

Op 12 kilometer van Les Quatre-Bras pronkt Nijvel met haar collegiale kerk. Ze herinnert er ons aan dat de stad in de 12de eeuw een van de bakermatten van de Karolingische dynastie was.

Ida van Nijvel, echtgenote van Pepijn van Landen, hofmeier van Austrasië en voorouder van Karel De Grote, stichtte er rond 650 een abdij die ze toevertrouwde aan haar dochter,  Sint Gertrudis.

De stad werd enorm op de proef gesteld door de bombardementen van de laatste wereldoorlog en bevat nog veel overblijfselen van de beproevingen die ze door de eeuwen heen heeft doorstaan. Er vinden ook tal van folkloristische en gastronomische evenementen plaats.

Meer info?
Maison du Tourisme du Roman Païs

Le Caillou in Vieux-Genappe: laatste hoofdkwartier van Napoleon

Het is in de Ferme du Caillou, ten noorden van de stad Genappe dat Napoleon in de nacht 17 op 18 juni 1815 zijn laatste hoofdkwartier vestigt.

Nadat hij zijn kasteel in Fleurus had verlaten en verder de Engelsen achtervolgde, besliste Napoleon in de nacht van 17 op 18 juni 1815, om zijn Hoofdkwartier in de Ferme du Caillou te vestigen, in Vieux-Genappe.

De hele nacht heerste er een ongekende drukte. De boerderij raakte beschadigd door brand op de avond van de veldslag, maar werd nadien ingericht als museum over Napoleon. Men toont er één van zijn authentieke plooibedden, zijn dodenmasker, een haarlok, persoonlijke bezittingen en ook heel wat voorwerpen die gevonden werden op het slagveld.

In de tuin herbergt een knekelhuis de menselijke beenderen die men onophoudelijk gevonden heeft op het slagveld. Bij de beenderen horen ook enkele van de ongeveer 10.000 paarden die stierven tijdens de gevechten.


Meer info?

Ferme du Caillou, le Dernier Quartier Général de Napoléon

Braine-l'Alleud: de heuvel met de Leeuw domineert het slagveld

Het Slagveld van Waterloo strekt zich in feite uit over het grondgebied van verschillende gemeentes, namelijk Braine-l’Alleud, Genappe, Lasne en Waterloo. Het overheersende beeld is een monumentale heuvel, met daarop een al even indrukwekkende leeuw, die de Hollandse deelname aan de Engels-Pruisische overwinning symboliseert.


Het Slagveld van Waterloo

Het slagveld beslaat een oppervlakte van meer dan 2.500 hectare, met velden, heuvels en valleien, schreef Victor Hugo ooit.

Op 18 juni 1815 vochten 300.000 mannen uit heel Europa, gretig om een einde te maken aan twintig jaar oorlogen. Het bevat nog heel wat indrukwekkende overblijfselen - beschermd door een unieke wet - van de veldslag die definitief een einde maakte aan de heerschappij van Napoleon Bonaparte.

Al de dag na de gevechten werd het een belangrijke plaats voor Herinneringstoerisme . Daar zouden zelfs touroperatoren en mail-coaches hun oorsprong hebben gevonden: steeds meer en meer bezoekers uit Londen, Oostende, Gent of Brussel naar hier brengen.

Er zijn vele legenden ontstaan en romanschrijvers zoals Victor Hugo, Walter Scott, Lord Byron, Alexandre Dumas, Stendhal of Thackeray zijn hier geen vreemden.


Gehucht van de Leeuw

Het gehucht van de Leeuw is gelegen op Braine-l'Alleud en Waterloo, door de eeuwen heen een van de belangrijkste toeristische, historische en culturele trekpleisters van Wallonië. Nu de 200ste verjaardag van de veldslagnadert, wordt de site opgefrist en er zou een nieuw herdenkingsmonument komen.

Aan de voet van de beroemde heuvel, indrukwekkend monument opgericht in 1826 op grondgebied Braine, op de plaats waar naar verluidt de Prins van Oranje werd verwond, wordt een Memorial opgericht. Aan de hand van de modernste technieken worden de belangrijke fases uit de veldslag, de context en de gevolgen geschetst. Het zal toegankelijk zijn via een helling waarvan de muur versierd zal zijn met 24 gedenktekens in staal waarop de namen vermeld staan van de regimenten die op 18 juni 1815 hebben gevochten.

In de schaduw van de Leeuw werd ook het Panorama van de Slag van Waterloo gerestaureerd. Deze voorloper van de bioscoop, die wacht op een erkenning door Unesco als Werelderfgoed, toont een doek met een lengte van 110 meter en een hoogte van 12 meter, met de afbeeldingen van verschillende gevechtsscènes.

In de omgeving worden ook verschillende historische boerderijen gerestaureerd en aantrekkelijk gemaakt voor bezoekers, zoals deze van Mont-Saint-Jean en Hougoumont. Zij zullen van 18 tot 21 juni 2015 het grootste Franse bivak verwelkomen dat ooit gereconstrueerd werd in Europa. Er worden meer dan 5.000 gekostumeerde deelnemers verwacht

Meer info?
Maison du Tourisme de Waterloo

Waterloo: het Wellingtonmuseum en meer dan 100 Waterloo's over de hele wereld

Wellington vestigde van 17 tot 19 juni 1815 zijn hoofdkwartier in een herberg in het centrum van het dorp Waterloo. Het is dankzij of omwille van deze locatie dat de veldslag de naam van Waterloo draagt. Net als 124 andere plaatsen in de wereld.

Na de slag van Les Quatre-Bras, vestigde Wellington van 17 tot 19 juni 1815 zijn hoofdkwartier in de Auberge Bodenghien, in het centrum van het dorp Waterloo. Het is daar dat hij zijn zegebulletin opstelde en de veldslag de naam Waterloo gaf. Ten nadele van Mont-Saint-Jean, Plancenoit of La Belle-Alliance, zoals sommige andere partijen hadden gewild.

Maar zelfs Napoleon gaf de gevechten van 18 juni 1815 de naam Waterloo, waardoor het doorgangsdorpje dat het toen was, in de schaduw van het zoniënwoud, een universeel aura kreeg.

Sindsdien huisvest dit grote gebouw uit 1705, een opmerkelijk museum dat per deelnemend leger de verschillende fases van de gevechten evoqueert, en ook de gevolgen die de slag had voor de geschiedenis van Europa en de wereld. Er is overigens een zaal gewijd aan de 124 overige plaatsen met de naam Waterloo, verspreid over de hele wereld. Ze werden doorgaans gesticht door gedemobiliseerde Engelse veteranen die een lapje grond hadden gekregen in de koloniën en die de naam van hun laatste glorieuze veldslag wilden vereeuwigen

Zo vind je plaatsen met de naam Waterloo in Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Duitsland, Oekraïne, Sierra Leone, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Canada, Trinidad en Tobago, op Antarctica en zelfs in een hoekje in het Franse Bretagne.


Rechtover het museum
verrijst de Koninklijke Kapel van Waterloo, in 1687 gebouwd voor de Spaanse koning Karel II, met de hoop dat hij hiermee een mannelijke afstammeling zou krijgen. Wat hij overigens nooit kreeg. De dag na de veldslag werd ze verbouwd tot herinneringsplaats voor de overwinning van Wellington en zijn geallieerden. De muren van de aangrenzende kerk zijn opgesmukt met tal van grafplaten van officieren en soldaten die sneuvelden in de strijd.

Meer info?
Musée Wellington à Waterloo