Stavelot gooit al zijn charmes in de strijd

In Stavelot ligt de geschiedenis in de stad en maakt ze deel uit van het dagelijkse leven van de inwoners van Stavelot. Zo herbergt de Abdij drie thematische musea, waaronder dat van het autocircuit van Spa-Francorchamps. Dit laatste is een van de juweeltjes van de streek en laat dit kleine hoekje van Wallonië schitteren op het internationale toneel.

De abdij van Stavelot en zijn musea

De Abdij van Stavelot is een Benedictijnenabdij uit de 7e eeuw. Ze is door Wallonië erkend als uitzonderlijk erfgoed. Terecht! De architectuur dateert namelijk uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Vandaag de dag zijn in dit gebouw de toeristische dienst en drie spannende musea ondergebracht. Het Historische museum van het Prinsdom van Stavelot-Malmedy stelt een historisch parcours voor van een onafhankelijke staat van de 7e eeuw tot nu. Het Museum van het racecircuit van Spa-Francorchamps is gewijd aan het mooiste F1-circuit ter wereld. Het Museum Guillaume Appolinaire vertelt dan weer over het verblijf van een van de belangrijkste Franse dichters uit het begin van de 20e eeuw. Maar dat is niet alles... Je kan ook een bezoek brengen aan de tijdelijke tentoonstelling, de archeologische overblijfselen, de winkel en waarom niet, de taverne.

Het historische centrum

In Stavelot zijn er nog heel wat restanten uit de 18e eeuw. De stad heeft dankzij zijn uitzonderlijke erfgoed ook de sfeer van weleer weten te behouden. Zo kan je bijvoorbeeld genieten van de majestueuze, volledig geplaveide Grote Markt, maar ook van vele stenen huizen en vakwerkhuizen. Je kan ook een kleine omweg maken om de overblijfselen, steegjes en fonteinen te ontdekken.

De wandeling van de passerelle

Deze 4 km lange wandeling brengt al meer dan 120 jaar toeristen in vervoering! In 1891 werd de voetgangersbrug van de Rotsen van Challes over de Amblève ingehuldigd. Men wilde hier toen al het toerisme in deze prachtige omgeving een duwtje in de rug geven. De site is sindsdien beschermd en geklasseerd. De wandeling – die nog niets veranderd is – is zeer in trek bij natuurliefhebbers.

Favoriet

In de mooie, gewelfde kelders van de Abdij van Stavelot wordt de prestigieuze geschiedenis van het ‘mooiste autocircuit ter wereld’ levendig voorgesteld. Een presentatie van uitzonderlijke voertuigen, originele videodocumenten en ongewone objecten toont de passie van de pioniers van weleer en de piloten van vandaag. Jong en niet zo jong kunnen tijdens een virtuele tour in de huid van een piloot kruipen en over het parcours scheuren.