Luik, Vurige Stede, een stad die nooit slaapt

De stad Luik is ongetwijfeld de stad met het zuidelijkste temperament van Wallonië. De Luikse bevolking is gastvrij, warm en feest graag tot een stuk in de nacht. Wordt er niet gezegd dat Luik een vurige stede is?

#StreetArt #Erfgoed #AlsKoppel

Luik, de vurige stede, is natuurlijk gastvrij en in alles straalt ze joie de vivre en de kunst van het vieren uit. Deze veelzijdige stad charmeert de liefhebbers van lekkernijen met zijn beroemde Luikse wafel, met de geuren van kaneel, karamel en vanille, of met zijn Boulets à la Liégoise, Luikse gehaktballen in een dikke saus op basis van azijn en Luikse siroop, ook wel sauce lapin genoemd, vergezeld van huisgemaakte frietjes, zo goed geserveerd in het Maison du pèkèt.

De pèkèt die van oorsprong een witte jeneverbesalcohol is, is vandaag de dag te verkrijgen in diverse minder of meer orginele smaken. Wat zijn smaak en kleur ook is, het is een van de musts tijdens de Feestelijkheden op 15 augustus die plaatsvinden in de vrije republiek Outremeuse. Tijdens deze feesten worden de Maries geëerd en komen Tchantchès en Nanesse buiten. Sinds 2004 wordt het pèkèt aangevuld met een andere geestrijke drank die Luik zo internationaal doet stralen omdat het whiskyliefhebbers in de smaak valt: "The Belgian Owl".

Luik is ook een stad die moderniseert en voortdurend evolueert. Het station van Luik-Guillemins, ontworpen door de Spaanse architect Calatrava valt op door zijn imposante en luchtige structuur. Het is meer dan ooit de open deur voor toeristen die uit nieuwsgierigheid komen en terugkomen voor het warme onthaal en de persoonlijkheid van wat ook wel 'stad van honderd torens' wordt genoemd.

Luik combineert ook traditie en charme uit het verleden, te vinden op de Place du Marché, aan de voet van de trappen, symbool van de vrijheid van de stad. De doodlopende straatjes, de steegjes, de oude gebouwen, kruisen elkaar langs straten en de buurten. Ongelooflijke religieuze gebouwen versmelten met het landschap, zoals de prachtige Sint-Paulkathedraal van Luik, de Collegiale kerk Saint-Denis, de doopvont van de Collegiale kerk Saint-Barthélémy, het Prins-Bisschoppelijk Paleis dat uitkijkt over de Place Saint-Lambert, de volkswijk van de rue Pierreuse, de trappen van Bueren en de groene hellingen.

In de Vurige Stede draait alles rond passie en enthousiasme.